• Ja ik wil afbeelding

    JA, IK WIL…!

    27-05-2022

    ‘Mam, je moet een blog gaan schrijven. Dat trekt meer bezoekers naar je website’. Dit advies kreeg ik van mijn zonen.

    Gelukkig vind ik schrijven leuk. Tevens wil ik ook graag mijn ervaringen als trouwvrouw delen omdat ik van deze ‘uit de hand gelopen hobby’ zo vreselijk blij word! Trouwvrouw, zo noem ik mijzelf maar. Babs, (zelfstandig) trouwambtenaar, ceremoniespreker of trouwmevrouw, dat klinkt zo formeel. Nu kan je zeggen: een ceremonie is toch een serieuze aangelegenheid? Natuurlijk is dat zo, maar het moet ook iets toegankelijks uitstralen. Daarom gebruik ik ‘trouwvrouw’, de minder deftige variant van ‘trouwmevrouw’.

    Mijn carrière als trouwvrouw Jet is begonnen in 2017, tijdens mijn werk bij het Texelse strandpaviljoen Paal 17. Ik kwam in contact met een leuk stel uit de Hofstad die hun huwelijk op Texel wilden herbevestigen. De vader van de bruid, hersteld na een ernstige ziekte, had als grote wens om ooit zijn enige dochter weg te geven. Ze kozen ervoor om dit op hun geliefde eiland te doen, aan het strand van Paal 17.

    Het vinden van een passende ceremoniespreker bleek niet eenvoudig en vader Jan vroeg mij: ‘Mariëtte, wil jij de ceremonie niet verzorgen?’ Deze vraag zette het mij aan het denken.
    Een aantal jaren eerder was mijn interesse al gewekt, toen ik in de plaatselijke krant een oproep van de gemeente las waarin trouwambtenaren werden zocht. Een vriendin adviseerde mij om te solliciteren. ‘Het is echt iets voor jou! Je praat makkelijk en kan goed met mensen omgaan’. Trouwambtenaar vond ik altijd iets voor oudere mensen met veel levenservaring… en ik vond toen dat ik daarvoor de leeftijd nog niet had.

    Was dit moment nu een teken dat ik inmiddels ‘op leeftijd’ was? Of zag ik het gewoon als een kans, een nieuwe uitdaging? Ik wist dat nieuwe uitdagingen heel veel energie kunnen geven. Dat had ik ervaren toen ik voor een andere job koos, na 28 jaar bij dezelfde baas gewerkt te hebben.

    Nou ja, oud of niet. Ik was eigenlijk echt vereerd door het vertrouwen dat de vader van de bruid mij gaf. Daarnaast ook nieuwsgierig naar het onbekende. En, voordat ik het wist, zei ik ‘Ja, ik wil…’ tegen vader Jan! Ik werd ceremoniespreker tijdens het huwelijk van het Haagse stel!

    Ik verdiepte me in het vak. Volgde een ‘babsentraining’. Al snel werd duidelijk dat een trouwvrouw niet alleen maar iemand is die een paar woorden zegt voordat er een akte getekend wordt. Ik leerde dat er diverse mogelijkheden zijn om de liefde te bezegelen. De meest voor de hand liggende is natuurlijk het wettelijke huwelijk of de partnerschapsregistratie. Daarnaast kennen we het ceremoniële huwelijk in diverse varianten. Hierover in een volgende blog meer.

    De voorbereidingen voor mijn eerste ceremonie verliepen voorspoedig. Ik ontving veel informatie van zowel het bruidspaar als de vader van de bruid. Het klikte tussen ons en daardoor voelde het niet als ‘de eerste keer’. Het lukte zonder veel moeite om het verhaal van het bruidspaar uit te werken.
    Ik oefende voor de spiegel en kende de tekst daardoor nagenoeg uit mijn hoofd. Dat maakte mij zelfverzekerd. Een toespraak op het moment suprême mag ook niet mislukken; je kunt namelijk niet in de herhaling! Op de dag zelf controleerde ik wel tien keer of ik de complete tekst bij me had. Zat mijn haar goed? Had ik geen ladder in mijn panty? Gelukkig heb ik geen podiumangst, maar gezonde spanning was er wel een beetje!
    Het bruidspaar zag er prachtig uit en straalde van geluk! Op een zonnig dakterras van het strandpaviljoen, met schitterend uitzicht op de Noordzee, gaf vader Jan zijn dochter weg. Ik verwoordde hun levensverhaal. Hun story of love, die was aangewakkerd toen de bruidegom zijn Antilliaanse kookkunsten had getoond. De hete kip die hij had bereid, had haar letterlijk en figuurlijk in ‘vuur en vlam’ gezet. Vanaf dat moment was het vuur tussen hen niet meer gedoofd. Ze besloten gezamenlijk hun reis door het leven te vervolgen. Met vandaag een belangrijk tussenstation. Deze ceremoniële verbintenis was een bevestiging van hun liefde voor elkaar.
    Het moment dat de bruid ‘ja, ik wil… ‘ zei, zal ik nooit vergeten. Ik zag dat het vader Jan emotioneerde en een traan van geluk wegpinkte…

    Ik reed enthousiast naar huis, met een grote glimlach op mijn gezicht. In vuur en vlam vertelde ik bij thuiskomst: ja, ik wil… hier echt meer mee gaan doen!

    Inmiddels ben ik mijn eigen bedrijfje gestart als zelfstandig trouwambtenaar/ceremoniespreker ‘Jet married’ (een samenvoeging van mijn naam Mariëtte/Jet en trouwen: to get married). Daarnaast ben ik beëdigd bij de Rechtbank en als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand benoemd bij de gemeente Den Helder. Hebben jullie trouwplannen? Dan verheug ik mij op onze kennismaking! www.jetmarried.nl